Bitcoin: Το Ανώνυμο Ψηφιακό Νόμισμα Που Διχάζει

Στην σύγχρονη κοινωνία, η έννοια ενός ανώνυμου νομίσματος φαντάζει ιδιαίτερα θελκτική. Μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές, πολύς κόσμος θα ήθελε να εξασφαλίσει τις αγορές ή και τις πληρωμές του. Αντιθέτως, υπάρχουν αυξανόμενα φαινόμενα ψηφιακών υποκλοπών και αυτά τα φαινόμενα μόνο ανησυχία προκαλούν στον κόσμο. Γι’ αυτό και γίνεται τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος για την ύπαρξη του Bitcoin, ως ένα εναλλακτικό και ανώνυμο ψηφιακό νόμισμα.

Αξίζει όμως να ασχοληθεί κανείς με το Bitcoin; Είναι ασφαλής η χρήση του ή υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να λάβει κάποιος υπόψη πριν την απόφαση να αποκτήσει τέτοιου είδους εναλλακτικές λύσεις;

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πρώτα από καθετί άλλο είναι το γεγονός ότι το Bitcoin δεν έχει φυσική υπόσταση. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να συγκριθεί με το φυσικό χρήμα. Δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσεις πρόσβαση σε μερικά Bitcoins, που να μπορείς να τα τοποθετήσεις στο πορτοφόλι σου. Από το 2009 κιόλας έχει ξεκινήσει η διάδοση αυτού του καινοτόμου ψηφιακού νομίσματος, κάτι που αποτελεί σύμπτωση σε σχέση με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο και την οικονομική επιτήρηση.

Συνήθως το Bitcoin ανταλλάσσεται ανάμεσα σε χρήστες της πλατφόρμας. Διαφορετικά, κάποιος μπορεί να επιδοθεί σε εξόρυξη Bitcoins (ή αλλιώς σε Bitcoin mining, καθώς αυτός είναι ο δόκιμος όρος). Η ισοτιμία μεταξύ Bitcoin και άλλων νομισμάτων δεν είναι σταθερή. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι τιμές αυξομειώνονται κατά πολύ και δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την περιουσία που διαθέτει σε ψηφιακή μορφή.

Αυτό αποτελεί και τον μεγαλύτερο φόβο των χρηστών του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να μην εμπιστεύονται ακόμη το Bitcoin ως τρόπο αποταμίευσης και φύλαξης των προσωπικών τους χρημάτων. Όπως και να έχει η κατάσταση, όμως, η ισοτιμία μεταξύ Bitcoin και δολαρίου έχει φτάσει έως και τα 5000 δολάρια, κάτι που προκαλεί δέος μόνο στο άκουσμα. Φανταστείτε να έχετε στην κατοχή σας ένα μόλις Bitcoin (lån i dag), το οποίο να μπορείτε να το ανταλλάξετε με ποσά αξίας 5000 δολαρίων. Η διαφορά είναι τεράστια!

Υπέρ και Κατά του Bitcoin

Αν αναζητάτε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, θα βρείτε πολλά. Είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να ολοκληρώσει αγορές σε καθημερινή βάση με τη βοήθεια του Bitcoin. Ακόμη κι αν στα ηλεκτρονικά καταστήματα γίνεται πλέον αποδεκτό αυτό το νόμισμα, εντούτοις χρησιμοποιείται μονάχα για αγορές υψηλής αξίας. Δεν είναι και πολύ πρακτικό να αγοράσει κάποιος μία τυρόπιτα ή δύο κιλά μανταρίνια, προσφέροντας το Bitcoin ως μέσο πληρωμής!

Το συγκεκριμένο νόμισμα παρέχει πλήρη ανωνυμία, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για τις διαδικτυακές συναλλαγές με χρήματα. Ωστόσο, πολλές φορές έχουν συμβεί προβλήματα μέσα από τεχνικά λάθη ή αστοχίες χρηστών. Μάλιστα, το Bitcoin έχει βασιστεί σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτό και μπορεί να επηρεάσει την τεχνολογία, στην οποία έχει στηριχθεί.

Σύνοψη

Σας φαίνεται περίπλοκο; Στην ουσία, πρόκειται για ένα νόμισμα χωρίς φυσική υπόσταση και χωρίς κεντρικό έλεγχο από τις τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και είναι σίγουρα ένα μέσο αμφιλεγόμενο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι ενδέχεται να διευκολύνει στο μέλλον τις οικονομικές συναλλαγές όλων μας. Αρκεί να γίνει πιο προσιτό και πρακτικό για το ευρύ κοινό (http://www.hurtiglannu.com/lan-trods-rki/)!

15. Νοεμβρίου 2017 by candiahouse
Categories: Uncategorized | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Bitcoin: Το Ανώνυμο Ψηφιακό Νόμισμα Που Διχάζει